utorak, 4. studenoga 2014.

Vrlo drage male životinje- Zamorci

Zamorci



Zamorci su sisavci koji pripadaju obitelji glodavaca. Vrlo su drage male životinje, prava je rijetkost da ugrizu, te se smatraju odličnim kućnim ljubimcima za malu djecu.

Za razliku od činčila i hrčaka, zamorci nisu noćne životinje. Što znači da im bioritam govori da je noć pravo vrijeme za spavanje, pa se s njima možete družiti tijekom cijelog dana.

Engleski naziv za zamorce je Guinea pig (u slobodnom prijevodu "Gvinejski prasac"). Međutim, niti je riječ o prascima, niti su porijeklom iz Gvineje (oblast u zapadnom dijelu Afrike). Potječu iz istih krajeva kao i činčile, s područja planine Anda u Južnoj Americi. U današnje vrijeme ih se ne može naći u prirodi.

Kako ih hraniti
Zamorcima je trava prirodna hrana. Obzirom da su biljojedi mogu se hraniti i voćem, povrćem i zelenilom. Osim svježe trave, vole jesti i sijeno. Naravno, vrlo je važno da u kavezu uvijek ima svježe vode. Vole rutinu pa ih u isto vrijeme svakodnevno treba hraniti, uređivati kavez i igrati se s njima. Ne smiju se hraniti mahunastim povrćem, mliječnim proizvodima i slatkišima.

Vole grickati...

Zamorci su glodavci i vole stalno grickati. Zato u kavez stavite komadiće suhog drveta za grickanje. A u dućanima za kućne ljubimce možete kupiti i specijalni kamen za glodavce za oštrenje zubića, koji je ujedno i dobar izvor kalcija i drugih minerala.

www.mojljubimac.hr

Nema komentara:

Objavi komentar