četvrtak, 6. studenoga 2014.

Bengalske mačke

Bengalske mačke

Bengalske mačke imaju obeležja divljeg izgleda kao što su velike tufne, rozete i svetao/beli stomak i građu tela koja podseća na leopard mačke. Bengalska mačka ima rozete i tufne samo na leđima i bokovima, a na drugim mestima imaju pruge. Ova rasa često ima i ‚‚maskaru” ( horizontalne štrafte pored očiju) i štrafte na prednjim nogama.

Bengalske mačke su klasifikovane ili da imaju braon ili bele tufne ( iako one mogu biti drugih boja, braon i snežna boja su jedine boje bengalske mačke koje priznaje Vladajuće veće ljubitelja mačaka ( GCCF). Braon bengalske mačke su ili tufnaste ili išarane kao mramor. Bengalske mačke snežne boje takođe su ili tufnaste ili išarane kao mramor ali su takođe podeljene na plavooke i one sa bilo kojom drugom bojom očiju.

Internacionalna asocijacija mačaka ( TICA) priznaje za takmičenja nekoliko boja bengalskih mačaka ( braon, šaru kao kod risa, boju lasice, tamno sivu i srebrnu), šare        (tufnaste ili išarane kao mramor). U klasi Nove osobine priznaju se druge boje kao i dugodlake mačke.

Temperament

Posle tri generacije od originalnog ukrštanja, ova rasa obično stiče nežan temperament domaće mačke; međutim za tipičnog vlasnika kućnog ljubimca, bengalska mačka koju drži kao kućnog ljubimca bi trebalo da bude udaljena
najmanje četiri generacije (F4) od leopard mačke. Takozvane ‚‚mačke osnivači” iz prve tri filijalne generacije razmnožavanja (F1-F3), obično se čuvaju za svrhe razmnožavanja ili za specijalizovane domove za kućne ljubimce.
http://www.kucni-ljubimci-online.com/

Nema komentara:

Objavi komentar