subota, 8. studenoga 2014.

Trajanje, njega i porođaj trudne mačke

Trajanje i znaci trudnoće


Trudnoća kod mačaka traje između 60 i 67 dana, prosečno 63 dana. Vrlo je važno na kalendaru obeležiti dan kada ste se osvedočili da se mačka sparila sa mužjakom, jer će to za biti primarni način da odredite kada će doći vreme porođaja. Otprilike 3 sedmice posle parenja, trudnica će pokazati izvesne prve fizičke znake trudnoće, kao što su
 uvećane i ružičaste bradavice i veliko povećanje apetita i uopšte zanimanje za hranu. Veterinar bi trebalo da je u stanju da pažljivo opipa njen trbuh i da otkrije sve male fetuse. Neke mačke će imati nekoliko epizoda povraćanja - mačja verzija „jutarnje bolesti”. Većina trudnih mačaka postaće vrlo ljubazna, želeće da sa Vama budu bliske i nastojaće da od Vas dobiju ljubazna uveravanja da će sve da bude u redu!!

Treba da očekujete da će mačka tražiti i jesti više hrane za vreme trudnoće i dojenja, nego što je činila prethodno. Jedan od načina da se uverita da dobija dovoljno hrane ja da je učestalije hranite. Potrebna je neverovatna količina hrane da bi se stvorili a zatim i dojili mačići i ako ne dobija dovoljno hrane hranljivi sastojci će da budu trošeni iz njenih tkiva što će da ugrozi njeno zdravlje. Nekoliko dana pre porođaja, možda ćete poželeti da dodajete malo kalcijuma u njenu vlažnu hranu. Dodatni kalcijum za mačke možete da dobavite u većini velikih prodavnica za ljubimce, kao i većim prodavnicama hrane.
Nega trudne mačke
Trudnim mačkama je potrebno malo posebne nege. Postarajte se da je sve vreme držite u kući i na čistom, bezbednom mestu. Uverite se da joj je kutija sa peskom uvek potpuno čista, da bi se izbeglo širenje zaraze; i možda ćete hteti da pređete na „kraću” kutiju kako njen stomak bude rastao. Obezbedite joj udobna, mekana mesta za odmor, neka se odmara puno i učinite sve što možete u pokušaju da atmosferu oko nje održite mirnom, bez napetosti.
Mesto za porođaj mačke
Za vreme poslednjih par sedmica trudnoće, a nekad i ranije, buduća majka će obično da potraži bezbedno mesto gde će da donese potomstvo na svet. To je vreme kada treba da joj predstavite „leglo” i porođajno mesto, ako to već niste uradili. Ako ne prihvati mesto koje ste joj odabrali za porođaj, možda će biti potrebno da je pritvorite u veliki kavez ili kakav ograđen prostor, ili malo kupatilo, veći plakar, itd. Mnoge mačke ustvari vole ovaj pritvor gde mogu da se skrase i prepuste svojoj dužnosti. Mesto koje ste joj odabrali treba da bude tiho i usamljeno, daleko od strke i zbrke, a svakako daleko od takmičenja i društvene napetosti koja potiče od blizine ostalih 
životinja.


Leglo treba da bude dovoljno veliko, da može da se pokreće i okrene u njemu i da može potpuno da ustane, ali ne toliko veliko da ne izgleda kao privatno, nalik na pećinu, bezbedno sklonište. Kartonske kutije se često koriste i odlična su legla. Prednja strana treba da bude visoka bar 20-25cm, da bi zadržala mačiće unutra, a da ipak omogući mački da ulazi i izlazi. Nemojte da koristite plastične kutije, jer bilo je izveštaja o izgubljenom nakotu zbog hemikalija u plastici. Stavite unutar kutije nekoliko slojeva mekih i čistih, dobro upijajućih peškira i pustite mačku da kopa po njima i napravi od njih leglo. Kada se mačići rode, lako je izvući gornje, zaprljane peškire, bez velikog uznemiravanja majke i novorođenih mačića.

Nema komentara:

Objavi komentar