subota, 8. studenoga 2014.

Savjeti za zdravu ishranu mački

Savjeti za zdravu ishranu mački

Dan dolaska mačića u vaš dom sigurno će biti jedan od najveselijih, ali od samog početka nemojte zaboraviti i na odgovornost koju ste time preuzeli. Pravilna prehrana mačaka, uostalom kao i svih drugih kućnih ljubimaca, jako je važna za njihovo zdravlje i pravilan razvoj. Životinje koje žive u prirodi znaju se brinuti za sebe, dok kućni ljubimci u potpunosti ovise o svojim vlasnicima.Dakle, ukoliko želite imati sretnog kućnog ljubimca nije dovoljno ubaciti mu bilo što u zdjelicu za hranu. 

 Mačke su mesojedi


Mačke su izraziti mesojedi, pa i danas kada su se udomaćile i prestale loviti, imaju iste prehrambene potrebe kao i kad su bile lovci. Neki dalji rođaci domaćih mačaka, poput lavova, tigrova, leoparda... i dan danas u prirodi love svoj plijen.

 Važno je zapamtiti da se mačke ne mogu hraniti istom hranom kao psi. Neadekvatna hrana može biti i jako štetna za zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

 Ne pretjerujte ni u čemu


Prehrana mačaka mora biti raznovrsna. Vrlo je štetno hraniti mačku jednoličnom hranom, npr. samo iznutricama, samo ribom, ili samo mlijekom... jer takva prehrana narušava zastupljenost svih hranjivih tvari. Doduše, ni mačke neće pokazati zainteresiranost za takvu hranu.
 Teško je reći koliki treba biti mačji obrok. To ovisi od veličine mačke, njene starosti, spolu, vrsti hrane... Ali kao orijentacija, mački teškoj oko 5kg potrebno je oko 200g hrane dnevno. Većina vlasnika mačaka dva puta dnevno daje hranu, npr. ujutro i navečer, a mačke se brzo priviknu na takav ritam.    
Iako se za razliku od pasa mačke rijetko prejedaju, neke ipak postanu pretile. U takvim slučajevima trebate postupno smanjiti količinu hrane, ali nikako nemojte uvoditi nagle i restriktivne dijete jer to može biti opasno. 

Čime i kako hraniti mačku 

Osnova prehrane mačaka su crveno i bijelo meso, riba, jetrica i srce (jednom tjedno), piletina, a osim mesa treba uključiti i jaja, neslani sir, kuhanu rižu.
 Kuhanje mesa i ribe jako je važno kako bi se spriječila eventualna pojava parazita. Osim toga, skuhanu hranu mačke lakše probavljaju. A kad je riba u pitanju, osim kuhanja neophodno ju je prethodno i očistiti od kostiju. Zapravo, mački nije dobro davati bilo kakve kosti. U suprotnome, zalutala kost može prouzročiti velike probleme koji se mogu sanirati samo kirurškim putem.   
 Nedostatak kostiju u prehrani mačaka, s druge strane, prouzročuje i njihovu potrebu za kalcijem. Međutim, nedostatak kalcija možete nadoknaditii raznim dodacima prehrani koje možete kupiti u dućanima za kućne ljubimce.

Ni vruće, ni hladno

Nikada nemojte davati mački hranu direktno iz hladnjaka. Najbolje je da hrana bude nešto toplija od sobne temperature, dakle mlaka. 
Gotova hrana za mačke
Priprema hrane može oduzeti puno vremena, a ujedno je potrebno i solidno kulinarsko iskustvo. Ukoliko ne možete toliko vremena posvetiti osmišljavanju hrane i pravilnim kombinacijama sastojaka, mačku bez problema možete hraniti i gotovom hranom. Dapače, gotova hrana sadrži sve neophodne hranjive sastojke, a ujedno smanjuje rizik od nastanka zubnog plaka i kamenca.
U dućanima za kućne ljubimce može se pronaći čitav niz kvalitetne gotove hrane prilagođene za svaki uzrast mačke. Postoje dvije osnovne grupe gotove hrane: mokra i suha, a razlikuju se prema udjelu vode.Važno je napomenuti da ukoliko od "domaće kuhinje" prelazite na gotovu hranu, trebate to čini postupno, tj. svakodnevno pomalo dodavati uz uobičajenu hranu. Nakon tjedan dana mačka će prihvatiti i adaptirati se na novi način prehrane. 

Uvijek svježa voda! 

I na kraju vrlo važna stvar - mačka uvijek mora imati svježu vodu u svojoj zdjelici. Mačke lakše podnose glad nego žeđ. Ovo je posebno važno ukoliko mačku hranite gotovom suhom hranom.

Nema komentara:

Objavi komentar