subota, 29. studenoga 2014.

Kućni ljubimci i dečija astma

Danas većina roditelja ne dozvoljava svojoj deci da drže kućne ljubimce zbog straha od asmatičnih napada koje deca mogu dobiti od kućnih ljubimaca. Većina veruje da krzno kućnih ljubimaca izaziva asmatične napade ali postoji istraživanje koje zapravo pokazuje da krzno nije alergen, nego da asmatične napade izaziva olinjala dlaka i perut kućnih ljubimaca.

Dečiju astmu izaziva inhalacija alergena. Alergične reakcije su prouzrokovane proteinima iz hrane ili reakcijom na različite hemikalije. Proteini u olinjaloj dlaci ili perju, urinu ili pljuvački kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ptice pa čak i ribice izazivaju alergične reakcije i mogu biti okidač za asmatične napade kod bilo koga ko je izložen kućnim ljubimcima.
Postoje koraci koje treba napraviti da bi se sprečili asmatični napadi koji nastaju zbog kućnih ljubimaca. Izbegavanje susreta sa kućnim ljubimcem nije rešenje, postoje vlasnici kućnih ljubimaca koji su alergični na životinjsku olinjalu dlaku i perut a koji smeju da imaju kućne ljubimce, a sve što treba da urade je da poštuju neke mere sigurnosti.
Ovo su neki koraci koje treba napraviti da bi se sprečili asmatični napadi koji nastaju zbog kućnih ljubimaca:
  1. Ako možete da dokažete da kućni ljubimci izazivaju astmu kod vas, razmotrite ideju da im napravite drugi dom, na primer kućicu za pse izvan vase kuće.
  2. Držite vaše kućne ljubimce dalje od vaše dnevne sobe, kauča, kreveta ili mesta gde najduže boravite ili ležite. Olinjala dlaka i perut koja spada sa njih su alergeni koji izazivaju asmatične napade zato se pobrinite da oni budu podalje od nameštaja prekrivenim tkaninama i od tepiha.
  3. Usisavajte kuću što je češće moguće. Otprilike 2 do 4 puta nedeljno da biste uklonili olinjale dlake i perut koji izazivaju asmatične napade.
Sa ovim preventivnim merama, vi i vaša porodica možete uživati u gajenju kućnih ljubimaca bez brige o astmi i drugim alergičnim reakcijma.

Nema komentara:

Objavi komentar