četvrtak, 6. studenoga 2014.

Pas može da otkrije zdrvstveni problem

Pas može da otkrije zdrvstveni problem

Zamislite da umesto vađenja krvi, davanja uzorka urina ili bilo kog zdravstvenog dijagnostičkog testa, mišljenje prvo potražite od vašeg psa. Zvuči smešno, ali verujte, vaš pas ima više znanja sa otkrivanjem zdravstvenih problema nego što mislite.
Opšte je poznato da psi imaju jače čulo mirisa nego mi i samim tim u stanju su da otkrivaju razne stvari. To čulo mirisa milion puta je veće od našeg i zbog toga se psi sve više koriste za lov, praćenje i pronalaženje nestalih osoba. U današnje vreme je prosto neverovatno šta sve psi mogu da otkriju od pronalaženja bombi do droge i sl. Pored toga smatra se da psi imaju i jako „šesto čulo“, pa mogu da tkriju stvari koje mi ne možemo.
Pretpostavljamo da niste iznenađeni ovim činjenicama, naročito ako imate psa. Ali da li ste znali da vaš pas svojim osetljivim čulima može nekome spasiti život? Naravno, ne govorimo o fizičkoj pomoći, kada su psi izvlačili ljude iz požara, branili ih od napada i slično, govorimo o nekim unutrašnjim nametljivcima, poput raka. Ukoliko mislite da ovo zvuči ludo, niste jedini. Specijalista za rak Dr.Leonard Lichtenfeld, koji je pisao o ovom fenomenu na blogu Američkog društva za bolesti raka, priznao je da se smejao kada je prvi put čitao studiju koja govori o psima koji mogu da nanjuše rak. Međutim, kako su se pojavile mnoge studije na tu temu Dr.Leonad je prestao da se smeje. I zato bi i vi trebali ovo shvatiti ozbiljno.
Neželjeno oslobađanje isparljivh organskih jedinjenja (VOCs) u atmosferu predstavlja opasnost po zravlje i životnu sredinu. Zbog svog specifičnog čula mirisa psi mogu da otkriju VOCs u izuzetno malim količinama. Koliko dobro mogu da nanjuše nešto ne zavisi samo od rase psa, nego i od psa do psa –  neki su bolji od drugih. Na osnovu ovij saznanja, nekoliko istraživača, u poslednjih 10 godina, uspešno je obučilo pse da nanjuše rak. Prva studija održana je 2004. godine  u Engleskoj i bila objavljena u britanskom medicinskom časopisu. Šest pasa trebalo je da onjuši urin koji je pripadao pacijentima koji imaju rak prostate. Stopa uspešnosti od 41% nije bila neverovatna ali je bila veća za 14% od istraživačke procene.  Od tada, psi su povećali stopu uspešnosti redovnim prepoznavanjem drugih oblika raka, uključujući rak kože, pluća, dojke i sl.  Dve godine posle eksperimenta sa rakom bešike, naučnici Pine Street Foundation iz Kalifornije obučili su pse da nanjuše rak dojke i rak pluća. Umesto urina, psi su njuškali dah pacijenata. Rezultati su bili zapanjujući – stopa uspešnosti bila je 88% kod otkrivanja raka dojke i 97% kod raka pluća. Najipresivniji rezultati zabeleženi su 2011. godine u Japanu, kada su psi, na osnovu daha pacijenata otkrili rak debelog creva. Stopa uspešnosti bila je 98%. To se pokazalo tačnijem od tradicionalnih dijagnostičkih testova otkrivanja ove vrste bolesti.
Do sada je fenomen „njuškanja“ korišten samo u istraživačkom smislu, ali naučnici se nadaju da će u budućnosti psi uspešno pomagati u otkrivanju zdravstvenih problema kod čoveka.
Pored, otkrivanja raka, pas može da oseti i druge simptome bolesti. Oni na osnovu ponašanja svog vlasnika mogu da osete kada nešto nije uredu. Kada se radi o osobama sa psihološkim problemima, kao što je PTSP, ili poremećaja aneksioznosti, psi, kroz govor tela i ponašenje svojih vlasnika, mogu da osete i daju do znanja drugim ljudima da se njihov vlasnik ne oseća dobro.
Često se dešavalo da pas spasi život svom vlasniku upozoravajući ga na zdravstveni problem, čak i pre nego se isti pojavi. Oni mogu, na osnovu ponašanja da upozore dijabetičara na visok ili nizak nivo šećara u krvi pre nego što osoba počne da oseća bilo kakve simptome. Takođe, psi mogu da upozore ljude na visok krvni pritisak pa čak i na srčani napad.
Psi mogu da vam obezbede stabilnost i emotivnu podršku, kao i da vas podsete kada je vreme za uzimanje nekih lekova.
http://www.kucni-ljubimci-online.com/

Nema komentara:

Objavi komentar