subota, 15. studenoga 2014.

Popularni mali kućni ljubimci

Popularni mali kućni ljubimci

Izbor kućnog ljubimca nije lak zadatak, a pogotovu ako se radi o izboru malog kućnog ljubimca. Ako se i odlučite za malog kućnog ljubimca, morate da odlučite i da li će on imati perje ili krzno. Takođe, imajte na umu da neki kućni ljubimci zahtevaju mnogo pažnje, dok drugi više vole da ih se ostavi na miru. Sve to zavisi od toga koliko ste vremena i truda spremni da uložite da biste postali savestan vlasnik kućnog ljubimca.
Takođe, treba da razmislite da li želite ljubimca koji će se sklupčati na kauču ili u vašem krilu ili ipak želite nekog koga ćete da volite na daljinu. Pored toga, razmislite i kako će se ljubimac uklopiti u vaše domaćinstvo ako imate malu decu.
Donosimo vam nekoliko vrsta malih, ali popularnih kućnih ljubimaca.
  1.  Zamorci – U današnje vreme ova mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su poreklom iz Južne Amerike i mogu da teže i do 3 kg. Postoje zamorci različitih boja i dezena, kao i zamorci duge i kratke dlake. Životni vek im je 10 godina. Pogodni su za decu svih uzrasta, jer su jako zabavni. Hrane se uglavnom senom, povrćem i specijalnim peletom, a takođe potrebna im je i dnevna doza vitamina C.  Zamorci zahtevaju mnogo vežbe. U pet šopovima mogu se pronaći portabl kućice za zamorce, gdje oni bezbedno mogu da istražuju i vežbaju. U kućicu možete dodati cevi i male kutije, jer zamorci vole da se zavlače i skrivaju. Međutim, oduprite se nagonu za kupovinom točka za vežbanje, jer vežbe na točku mogu dovesti do povrede leđa ili nogu vašeg zamorca.
  2. Hrčci – Ponekad ih nazivaju i „džepnim ljubimcima“ zbog njihove veličine.  Hrčci imaju tri glavne osobine: slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni. Uzimanje hrčaka za kućne ljubimce počelo je davne 1930.godine i od tada njihova popularnost nije prestala da raste.  Najčešća vrsta hrčka je Sirijski hrčak, poznat i kao zlatni hrčak. On može da naraste i do 17cm u dužinu. S druge strane, vrsta poznata kao Roborovska raste samo do 7cm dužine. Životni vek hrčaka je 2 do 3 godine. Pogodni su za decu preko 8 godina, jer hrčci vole da se igraju noću, a mala deca tada obično spavaju. Najčešće se hrane svežim voćem i sirom. Što se tiče vežbanja i zabave, dovoljno je da im napravite krevet od iseckanih papirića, ubacite cevi i druge igračke i oni će biti zadovoljni. Većini hrčaka ne smeta da žive sami, odnosno, oni imaju tendeciju da budu agresivni prema istopolnim drugarima. Dobro je znati da, ukoliko usvojite dva hrčka različitih polova, uskoro možete očekivati i bebe hrčke, jer trudnoća kod hrčaka traje samo dve nedelje.
  1. Kunići – Možete ih naučiti da se odazovu kada ih zovete,  možete i da ih vodite na uzici jer oni posedujue kvalitete poput psa i mačke. Postoji više od 60 rasa kunića u svetu, tako da možete birati između različitih veličina, boja, pa čak i dužine ušiju. Njihova telesna masa može da varira od 2kg do 13kg. Životni vek im je od 5 do 10 godina. Pogodni su za decu stariju od osam godina. Hrane se uglavnom svežim povrćem. Kunići zahtevaju dosta vežbanja, pa je najbolje da im se obezbede specijalne kutije gde oni mogu bezbedno da skakuću. Neke kuniće moguće je šetati i vani uz pomoć ogrlice i uzice.
  2. Papagaji – Šareni, živahni i razigrani ljubimci. Postoji više od 350 različitih vrsta papagaja. Njihova boje su različite, od jarko crvene i zelene do svečano crne i sive. Mogu biti veoma mali, oko 8cm, ili prilično veliki do 100cm. Kada im se obezbedi dovoljno životnog prostora za vežbanje, igranje i kada im se posveti mnogo pažnje i ljubavi, ove izuzetno inteligentne ptice mogu biti jako nežne prema svojim vlasnicima. Većina papagaja ima tajanstvenu sposobnost da oponaša ljudske glasove, kao i neke zvukove iz okruženja. Zato se nemojte iznenaditi ako vaš papagaj počne da imitira lavež psa, mijaukanje mačke ili čak i zvuk zvona vašeg mobilnog telefona. Životni vek papagaja je do 80 godina. Pogodni su za decu svih uzrasta, ali se najbolje slažu sa tinejdžerima i odraslim osobama. Hrane se mešavinom semenki i svežim voćem i povrćem. Kavez u kome planirate da držite vašeg papagaja treba da bude dovoljno veliki za let na kratkim relacijama. Takođe, kavez se mora čistiti svaki dan. Stavljanje šljunka u kavez može da pomogne u procesu čišćenja, ali će pomoći i probavi vašeg papagaja. Naime, povremeno konzumiranje šljunka će pomoći papagaju da svari seme.
  3. Lasice – Ova radoznala krznena stvorenja su vrlo zanimljivi ljubimci. Ali nisu baš laki za održavanje. Oni vole da lutaju i istražuju, a to nije dobro ako često otvarate i zatvarate ulazna vrata. Mogu lako da vam pobegnu. Takođe, lasice mogu biti jako temperamentne i agresivne prema drugim posetiocima koji vam dolaze u goste. Međutim, ova mala životinjica svakako je posebna na svoj način i ako je planirate udomiti, znajte da ste dobili lasicu sa karakterom. Životni vek im je do osam godina. Najbolje se slažu sa decom starijom od 12 godina. Hrane se uglavnom hranom za mačke. Iako postoje kavezi za lasice znajte da one najviše od svega vole slobodu, tj priliku da istražuju kuću. One su poput malog deteta, zavirće u svaki kutak.
  4. Betta ribica - Nije baš svaka riba za ulogu kućnog ljubimca. Najbolje je uzeti neku koja je laka za održavanje i koja ne zahteva mnogo posla oko akvarijuma. Beta riba je idealan kućni ljubimac. Ove slikovite ribice dolaze u raznim nijansama boja: zelene, crvene, ljubičaste i narandžaste. Ponekada se čini da se boje stapaju u jednu kao kod impresionarističkog slikarstva. Iako su male, svega nekoliko centimetara, one ostavljaju veliki vizuelni utisak. Životni vek im je do 3 godine. Pogodne su za sve dečije uzraste. Hrane se klasičnom hranom za ribice. Nisu zahtevne ni što se tiče komplikovanih akvarijuma, dovoljno je da imate posudu sa čistom i toplom vodom. Veruje se da ove ribice vole toplu vodu jer su nastale u tropskim vodama Jugoistoče Azije. Temperatura vode u akvarijumu treba da bude između 25 i 26°C.
  5. Kornjače – Lepo je imati ljubimca koji neće pobeći, a kornjača je svakako jedna od njih. One će rado „kampovati“ u vašoj kući i uživaće u pažnji koju im pružate. Životni vek im je do 40 godina. Pogodni su za decu preko osam godina i za odrasle. Hrane se uglavnom insektima, hranom za kornjače, kao i voćem i povrćem.  Kornjače zahtevaju malo veći prostor u koji može da se uklopi nekoliko stena, suvih oblasti i pitke vode.
  6. Činčile – Činčilino krzno je toliko baršunasto da prosto nećete želeti da ispuštate vašeg ljubimca iz ruku. Luksuzni kaput kod činčila čini spektar boja od bele do boje uglja. Ova mala šarmantna stvorenja neodoljivo podsećaju na kengure s prednjim nogama znatno kraćim od zadnjih i gustim, čupavim repom. Životni vek im je do 20 godina. Obzirom da su jako osteljive životinje ne preporučuju se deci ispod deset godina. Činčila ne zahteva komplikovanu negu. Ona može da živi u raznim okruženjima i različitim temperaturnim uslovima, ali najviše joj prija tempetarura od 18 do 24°C. Većina činčila živi u kavezima sa čvrstim podom. Ono što je bitno da znate je da činčila nema jak misris tela.
http://www.kucni-ljubimci-online.com/

Nema komentara:

Objavi komentar