četvrtak, 13. studenoga 2014.

DRUŽENJE S PTICOM


Ptice su većinom inteligentne, aktivne životinje čije fiziološke potrebe moraju biti prepoznate i zadovoljene. Zato je druženje s pticom izuzetno važno. Druženjem sprečavamo dosadu i zato ih treba postepeno uključivati u obiteljsku zajednicu. Ako je ptica pitoma i ne plaši se buke, npr. kod usisavanja, onda pomicanje ptice od sobe do sobe na slobodnom sjedalu, za vrijeme dok vi obavljate svakodnevne poslove, može biti zajedničko druženje. Neke obitelji uzimaju svoje ptice i na posao sa sobom. U domu kavez bi trebalo postaviti blizu obiteljskih aktivnosti. 

Nekim vrstama ptica može se omogućiti vježbanje tako da ih se pušta iz kaveza na slobodu ali pod sigurnim nadzorom, ili letenje unutar doma. Pobrinite se da je ptica pod nadzorom i nikad je ne ostavljajte samu izvan kaveza. Ako se ptici dozvoli da leti treba pripaziti na ventilatore, velike prozore, vruće tave na štednjaku, ljepljive trake za muhe i otvorena vrata. Pristup toksičnim biljkama, olovnom staklu, mačkama, psima ili maloj djeci isto treba onemogućiti. Jedan od načina druženja s pticom je i "tuširanje" svako jutro ili jednom tjedno. Potaknite njenu želju za kupanjem. Posebne kadice za ptice mogu se nabaviti u specijaliziranim dućanima. Pticama je kupanje omiljena a ujedno i vrlo potrebna društvena aktivnost. Mnogim pticama koje su imale naviku samoranjavanja, pomoglo je dnevno kupanje. Vizuelna stimulacija je važna ako je ptica ostavljena nasamo duže vrijeme. Postavite kavez blizu prozora ali uz uvjet da nema direktnog sunčevog svijetla na kavezu tijekom cijelog dana. 

Ako se ptica ne osjeća ugroženom, možete postaviti kaveze s drugim pticama pokraj njenog tako da se ptice međusobno gledaju. U pravilu, ptice ljubimci se mogu držati jedne do drugih, dokle god ne mogu doticati drugi kavez. Puno ptica uživa u društvu ptica iste vrste ili drugih sličnih vrsta. Slušna stimulacija je također vrlo važna. CD, radio ili televizija može pružiti pticama omiljeni zvuk. Stvari koje čine ptičji život interesantnim i svrsishodnim su obično ostvarive za većinu ljudi. Mi smo odgovorni za živote naših ptica i obaveza nam je udovoljiti njihovim potrebama.

Nema komentara:

Objavi komentar