subota, 25. listopada 2014.

Želite imati psa kao kućnog ljubimca?

Želite imati psa kao kućnog ljubimca?

Psi su nevjerojatna stvorenja. Lojalni su, pružaju bezuvjetnu ljubav, prijateljstvo i zabavu. 

Ali imati psa je ujedno i velika odgovornost. Zato prije nego donesete takvu odluku morate dobro razmisliti imate li adekvatne uvjete za čuvanje psa, hoće li pas biti dobro prihvaćen od svih članova vaše obitelji i tko će se o njemu brinuti. Ali postoji još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju...
Psi su uvijek spremni za igru, ali i kad nisu, jednako su sretni ako mirno sjede pored vas. Njihova bezuvjetna ljubav i privrženost svom vlasniku u dobru i u zlu, svakako opravdava dobro poznatu uzrečicu "pas je najbolji čovjekov prijatelj". Ali udomiti psa nosi sa sobom i veliku odgovornost pa se zato morate o svemu dobro informirati.

O psima treba adekvatno i odgovorno brinuti jer oni potpuno ovise o svom vlasniku. Ono što njima treba su - toplo mjesto za spavanje, hrana, svakodnevne aktivnosti, šetnje i svježi zrak, redovni odlasci veterinaru i naravno vi kao prijatelj koji će paziti na njih. Upravo zbog toga pas nije za svakoga, jer pravilna briga i njega o njima zahtjeva vremena, strpljenja ali i novca.

Nabaviti psa za djecu?

Kod odluke o nabavi kućnog ljubimca za vaše dijete pas je sigurno jedan od mogućih izbora. Međutim, hoće li to biti dobar izbor ovisi o tome jeli vaše dijete dovoljno zrelo da bi prihvatilo brigu o svom ljubimcu. U principu malo je djece koja mogu preuzeti kompletnu odgovornost za psa.

Pse je neophodno tri puta izvoditi vani, a štence još češće. To je svakodnevna obaveza pa se često događa da je djeci štene interesantno prvih nekoliko dana, nakon čega ga se zasite, pa sva briga padne na roditelje. I onda nastaju nevolje, jer roditelji često nemaju vremena za to.

Dakle, sve ovisi o afinitetu i ozbiljnosti djeteta. Ima djece koja zaista prihvate svu brigu oko ljubimca, te na taj način i sama zdravije odrastaju. Brinući se o njegovoj prehrani, njezi, odgajanju te redovitim šetnjama, svom ljubimcu pružaju ljubav koja će im uvijek biti uzvraćena.

Vaši budući planovi i godišnji odmori
Prosječni životni vijek pasa ovisi o pasmini pasa. Uglavnom, veliki psi prosječno žive 8-10 godina, dok mali psi prosječno 12-14 godina. Dakle, imati psa nije "zabava od tjedan dana" pa morate razmisliti kako će se i nakon 10 godina pas uklapati u vaš životni stil. Naravno, ne morate u startu osmisliti cijelu budućnost, ali je dobro biti svjestan te činjenice.

Osim toga, morate imati u vidu da će pas biti još jedan član obitelji na budućim putovanjima za godišnje odmore. Što znači da prije nego krenete na putovanje, morate i svom psu organizirati smještaj. Za putovanja koja podrazumijevaju prelazak preko granice, pas treba biti cijepljen protiv bjesnoće minimalno 3 tjedna prije nego krećete na put i mora biti mikročipiran. Također, psu morate osigurati Putovnicu za kućne ljubimce (prijašnja knjižica cijepljenja), koja je pisana na 2 dva jezika (hrvatski i engleski). Tu knjižicu možete dobiti kod veterinara.

Ukoliko se pas ne uklapa u neko vaše putovanje, neophodno mu je osigurati bezbrižan ostanak. Brigu o njemu može preuzeti  vaš prijatelj, ali pod uvjetom da ima iskustva u čuvanju pasa i, naravno, da ima dovoljno vremena. U suprotnom, bolje se obratiti nekom od servisa za privremeno čuvanje kućnih ljubimac ili hotelu za pse, gdje će pas biti pod stalnim nadzorom profesionalaca koji će se brinuti o njegovom zdravlju, prehrani i fizičkoj kondiciji.

Troškovi za pse

Osnovni troškovi koje ćete imati oko nabave psa nisu jedini, osim njih imat ćete i stalne i periodične troškove (za hranu, cjepiva, kastraciju i liječenje kod veterinara). Posjeti veterinaru su važan dio za održavanje zdravlja vašeg ljubimca. U prvoj godini bit će potrebno tri cijepljenja protiv psećih bolesti i jedno protiv bjesnoće, čipiranje. Imunitet nakon cijepljenja traje godinu dana i preporučljivo je psa docjepljivati svake godine. Ukoliko to ne radite, svakako je neophodno ponovno cijepiti psa svake godine kada prijeđe u kategoriju seniora (od 6.-7. godine), jer su oni, kao i štenci, osjetljiviji na bolesti.

Pravilna prehrana pasa jako je važna za njihovo zdravlje. Hranu im možete pripremati sami ili kupovati gotovu. U dućanima za kućne ljubimce možete pronaći hranu za sve uzraste pasa, hranu pripremljenu prema njihovoj veličini, itd... Za koji god se način odlučite, to iziskuje stalne troškove, što može biti skupo.

Kojeg psa odabrati
I psi kao ljudi imaju svoj karakter. On je sazdan od dobrih i manje dobrih (tj. loših) osobina. Kad razmišljate o tome kakvog psa nabaviti za kućnog ljubimca, trebate krenuti od toga da se vaš karakter, životne navike i količina slobodnog vremena u najvećoj mjeri poklapaju s karakterom psa i njegovim životnim potrebama.

Želite li štene ili odraslog psa? Štenci su preslatki, ali im je potrebno posvetiti puno vremena za brigu i pravilan odgoj.

Gdje ćete čuvati psa? U stanu ili dvorištu? Ukoliko ćete čuvati psa u malom stanu onda morate razmisliti hoće li taj životni prostor u budućnosti možda postati pretijesan za vašu obitelji i psa. U tom slučaju bi možda trebali razmisliti o manjim pasminama pasa.

Gdje nabaviti psa
Psa možete udomiti iz nekog azila za napuštene životinje, od uzgajivača, ili od poznanika. 

Bilo bi lijepo ako možete udomiti psa iz nekog azila za pse. Uz knjižicu podataka o psu, tamo ćete dobiti i ugovor kojim se obvezujete da ćete brinuti o njemu, ali također, i da ćete ga vratiti u azil ukoliko više niste u mogućnosti brinuti se o psu. Azil će pokriti troškove kastracije, cjepiva i čipiranja. Osim toga, ako azil ima mogućnosti, sigurno će vam dati i sve što je potrebno za prvih mjesec dana dok se ne snađete sa svojim novim ljubimcem. Imajte u vidu da se napušteni psi ne nalaze u azilu zbog neke svoje krivice, već silom prilika ili nedovoljne brige prethodnih vlasnika. Ukoliko udomite nekog psa iz azila, on će vam to povjerenje i ljubav višestruko uzvratiti.  

Ako želite imati neku od čistokrvnih pasmina pasa, dobro istražite njihove karakteristike. Potrudite se dobro informirati te pronaći mišljenja i savjete drugih vlasnika pasa. Obratite pažnju na karakter pasmine, koliko će pas biti veliki kad odraste, koliko treba izdvojiti vremena i novaca za njegovo održavanje, dresuru... Sve ove osobine pasa bi se trebale uklopiti u vaš životni stil i mogućnosti kako na kraju ne bi patila bilo koja od ovih dviju strana.   

Zapravo ljubav!
Ono što je zapravo najpotrebnije za nabaviti psa je jednostavno - velika ljubav. Ukoliko volite životinje, posebno pse, onda ćete lako prebroditi mnoga iskušenja koja donosi zajednički život sa psom. I suprotno od toga, možete imati idealne uvjete za čuvanje psa, ali ukoliko nemate dovoljno ljubavi prema njima, svaka sitnica će za vas biti nepremostivi problem. 

www.mojljubimac.hr

Nema komentara:

Objavi komentar