nedjelja, 26. listopada 2014.

Upoznavanje kućnog ljubimca i bebe

Upoznavanje kućnog ljubimca i bebe

Trudni ste  ili ste nedavno dobili prinovu, a imate kućnog ljubimca!? Brinete se kako će se beba i životinja zbližiti, upoznati i zavoljeti? Evo malo pomoći od nas.
Da bi se između djeteta i ljubimca razvio poseban, bogat odnos, treba se pripremiti prije nego što se djete rodi.  Poznato je da životinje imaju pozitivan uticaj na razvoj osobnosti i socijalnih vejština djeteta.
Ukoliko je vaš kućni ljubimac pas, prije rođenja djeteta češće ga vodite u posjete porodicama s malom djecom, da bi se privikao. A vi tako možete da ocjenite njegovo ponašanje u prisustvu djece.

Kada se djete rodi, bilo bi dobro da tata donese kući stvari s mirisom bebe (komad odjeće ili gazu..). Na taj način se, pogotovo mačke i psi, mogu pripremiti na dolazak novog člana porodice.
Kada dođete iz porodilišta, unesete bebu u sobu, potrudite se da posvetite malo pažnje svom ljubimcu. Beba sada jeste centar vašeg sveta, ali za vašeg ljubimca to ste vi! Mazite se i igrajte s njim, pri tom ga nagrađujte omiljenim poslasticama, zatim ga upoznajte s novim članom porodice. Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe ali zajedno s vama, pri tom ga nagradite poslasticom, da bi bebu doživeo kao prijatelja i nešto pozitivno. Jer, neće proći mnogo vremena, a njih dvoje postaće najbolji drugari.
Neki roditelji misle da bi bilo dobro da prvih nekoliko dana odvedu ljubimca kod nekog na čuvanje, ali poznavaoci ljudi i životinja smatraju da to ne treba raditi. Ljubimac je sastavni deo vaše porodice, i treba da bude tu kada beba dođe. Tako će lakše da prihvati novog člana porodice i lakše će se prilagoditi na nove socijalne odnose i izmjenjenu strukturu porodice. Brže i bolje će da prihvati nova pravila ponašanja i novu hijerarhiju.
Ukoliko je vaš ljubimac do sada bilo u prostoriji koju planirate da adaptirate u dječju sobu, prvo izmjestite ljubimca. Ako ste ga puštali da spava i trčkara svuda po vašem stanu, sad ćete to morati da promenite i da ga naučite da to ne smije da radi u prostoriji u kojoj beba spava. Ponekada je možda najbolje da se blokira ulaz u bebinu sobu, jer će radoznalost i divni mirisi koji okružuju bebu svakako da ga mame, posebno kada vam nije u vidokrugu.
Znamo da nije lako odvići se od stalnog maženja sa vašim ljubimcem, ali ga polako morate naučiti da za to postoji određeno vrijeme i mesto, a to nije blizu bebe.

Nema komentara:

Objavi komentar