četvrtak, 30. listopada 2014.

Igra i socijalizacija štenaca

Igra i socijalizacija štenaca


Igra štenaca je važan aspekt psećeg ponašanja koji tijekom života psa neprestano utječe na njegov društveni razvoj i učenje te je važan posrednik prilikom formiranja hijerarhije kod pasa.
igra-i-socijalizacija

Prikazi prijetnje i umirenja primjećuju se rano u štenećoj dobi, za njih nije potrebno mnogo dodatnog učenja. Igra štenadi ovisi o visokom stupnju međusobne tolerancije, naklonosti i povjerenja – aspektima koji pomažu ukloniti i podesiti neprijateljske odnose koji se dešavaju unutar grupe. Zaigranost se nastavlja dok su "igrači" prijateljski raspoloženi i sigurni u sebe. Međutim, igra nije samo izmjenjivanje naklonosti jednih prema drugima – igra je aktivnost kojom štenad vježba i usavršava borbene vještine bez rizika međusobnog ozljeđivanja. Pomoću igara nadmetanja i međusobnog takmičenja štenad na prirodan način procjenjuje i istražuje granice.

Po završetku perioda socijalizacije, psi ulaze u dug period juvenilnog razvoja i progresivnog osamostaljenja. Razvoj između 12. i 21. tjedna povezan je s integracijom svih važnih funcionalnih sustava ponašanja, sazrijevanjem osjetilnih sposobnosti i učenjem.

Nema komentara:

Objavi komentar