nedjelja, 26. listopada 2014.

Naučite djecu da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca


Iako su ljubimci odlični za djecu, djeca ispod 12 godina nisu dovoljno velika da bi odgovorno i samostalno vodila brigu o kućnim ljubimcima.  Ipak, imati ljubimca je prilika za vas da naučite djecu odgovornosti , naravno ukoliko ste spremni da se starate o ljubimcu dok djeca ne preuzmu tu brigu na sebe. Pokušaćemo da vam pomognemo sa nekoliko saveta da vašu decu naučite kako da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca.
o    Dodjela zadataka. Dodjelite svaki dan djetetu zadatak ili dva da, na primjer, nahrani ljubimca ili da ga izvede u šetnju. Budite konkretni i  kroz svaki zadatak vodite ih  pažljivo.
o    Napravite raspored. Neka djete zna koji zadatak treba da uradi i u koje vrijeme. Na primer, nahraniti psa pre doručka i večere. Pratite tako što će te poslužiti ručak ili večeru tek kada ono nahrani ljubimca.
o    Koristite podsjetnike. Napravite podsjetnik koji će ilustrovati svaki zadatak. Za manju djecu možete ih napraviti u obliku zanimljivih dijagrama, dok za stariju djecu možete koristiti nekoliko riječi kao podsjetnik.
o    Pohvalite ih. Odajte priznanje naporu vaše dece kada se trude da ispune sve zadatke. Pohvalite ih za ono što su uradili kako treba. Nežno im ukažite na greške ili propuštene zadatke kada je to potrebno.
o    Empatija za motivaciju. Koristite empatiju kada djete, na primjer, ne nahrani macu:“O jadna maca, kako je gladna, a ne može sama sebi da spremi doručak“. Ovo će omogućiti djetetu da stvari sagleda iz perspektive ljubimca.
o    Motivacija krivicom. Ako vaše djete stalno zaboravlja ili zanemaruje svoje zadatke, prenestite mu kratki, nježni prekor izražavajući svoja osjećanja.  Ovim želite da postignete mali osećaj krivice kod deteta, da bi ga motivisali da odgovornost treba da shvati ozbiljnije.
o    Budite spremni na preuzimanje odgovornosti. Ukoliko vaše djete odbija da se brine o kućnom ljubimcu ili ga jednostavno ne zanima, odgovornost ćete morati da preuzmete vi, ili da ljubimcu pronađete novi dom u kome će neko da se brine o njemu.
Imajte na umu da, kao odgovorna osoba, vi upravljate cijelim procesom i vi ste ti koji morate da podsjetite djecu na njihove zadatke.  Ako ste uporni i strpljivi, na kraju ćete, kao nagradu dobiti dobre i odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca.

Nema komentara:

Objavi komentar